Français
English

De werken aan de industriële nieuwbouw in Duffel zijn gestart in 2001. Op de foto Bart De Bie.

’00

Drukkerij De Bie in het nieuwe millennium

Het nieuwe millennium was nog maar net van start gegaan of we werden opgeschrikt door de tereuraanslagen op 9/11. De oorlog in Afghanistan volgde, en later kwam daar ook een tweede Irakoorlog bij. Dichter bij huis zagen we het failliet van spraaktechnologiebedrijf Lernout en Hauspie en het begin van de kredietcrisis in 2008. We betaalden opeens ook met euromunten en -biljetten, en na 541 dagen hadden we eindelijk een nieuwe federale regering. Nog altijd een wereldrecord!

Gelukkig waren er ook interessante zaken te melden, zeker in Lier! Zo hadden we kort na onze eerste overname onze zinnen gezet op een uitbreiding van de drukkerij. Onze ambities waren groter dan de gebouwen aan de Zaat en de Maasfortbaan te Lier en in 2001 kwam er een mooie grond in een nieuwe duurzame kmo-zone in Duffel vrij. Dat betekende wel dat de drukkerij voor het eerst in 80 jaar buiten Lier zou verhuizen, maar de kans op uitbreiding was te mooi om te laten schieten.

Daarom namen we in 2001 meteen een architect onder de arm om een sterk dossier voor te bereiden. De architect tekende meteen een concept uit dat nadien nog maar licht gewijzigd werd. Vakwerk! Een goede onderbouwing naar tewerkstelling en milieubewustzijn maakten het dossier compleet. En toen, op 23 maart 2001, terwijl ik op een concert van Eric Clapton in Gent zat, kreeg ik het verlossende telefoontje: drukkerij De Bie had het sterktste dossier van 70(!) kandidaten en we mochten in de kmo-zone bouwen.

Natuurlijk hadden we geld nodig om de bouw te financieren. We verdedigden ons dossier vol vuur, en in minder dan 12 uur tijd kregen we groen licht van de bank voor de bouw van de nieuwe drukkerij, én de aankoop van 3 nieuwe Heidelberg Speedmaster drukpersen. Onze drukcapaciteit werd in één klap verdubbeld. De bouw van de nieuwe drukkerij gebeurde trouwens in een recordtempo: de eerste spade ging in september 2001 in de grond, en op 15 april 2002 verhuisde Drukkerij De Bie al van de Zaat en Maasfortbaan in Lier naar de kmo-zone Itterbeek in Duffel. De aanschaf van een digitale pre-press workflow en een geautomatiseerde computer-to-plate machine in mei 2002 illustreerde onze ambities nog meer. Er was geen weg terug nu. Drukkerij De Bie moest groeien, en nog geen beetje ook!

We zijn ook na onze verhuis naar Duffel altijd blijven vernieuwen. Zo namen we in 2005 het toenmalige paradepaardje van Heidelberg, de Speedmaster CD 74 5-kleurendrukpers, in gebruik. En al in augustus 2006 vervingen we onze nog maar 4 jaar oude Speedmaster 2-kleuren drukpers door een een gloednieuwe Heidelberg Speedmaster 4-kleuren pers. We wilden nóg sneller en kwalitatiever kunnen drukken.

Nog in 2005 kwam er het faillissement van drukkerij Van In te Lier. Van In was de drukkerij waar onze overgrootvader met zijn zonen werkte toen hij na een staking besliste om met een eigen zaak te starten. We kenden enkele zeer goede medewerkers van Van In en we hebben hen onmiddellijk een nieuwe job bij De Bie aangeboden. Zo hebben we maar liefst 5 topcollega’s in één dag aangeworven. Veel nieuwe klanten vonden hun weg naar De Bie dankzij grafisch adviseur Marc Van Regemorter. Hij heeft er mee voor gezorgd dat drukkerij De Bie verder groeide en zich nog meer professionaliseerde. Veel dank ook aan Marc die sinds begin 2020 van zijn welverdiend pensioen geniet!

In 2008 was het tijd voor een nieuwe overname. Albatros Printing uit Boechout kwam op ons pad. Naast de activiteiten en de klanten kwamen ook de medewerkers én de zaakvoerders Dirk Verbueken en Dirk Van Eynde aan boord. Een mooie overname met een fantastische kennisinjectie, waar wel weer een uitbreiding van de gebouwen voor nodig was. Het toeval wilde dat het gebouw van onze buur te koop kwam. Die kans hebben we meteen verzilverd, en we hebben het gebouw tot één grote nieuwbouw verbouwd. En zo zaten we opeens in het volgende decennium.

Terug naar de overzichtspagina
Ontdek de jaren ’90
Ontdek Antilope De Bie

Hugo Gyselinck aan de degelpers op de Zaat te Lier vlak voor de verhuis naar Duffel.

Johan De Bie achter de Heidelberg 2-kleurendrukpers op de Zaat te Lier.

Dominique Volkaerts aan de plaatcopiemachine te Lier.

De “Biekes”ploeg en sympathisanten.

Vader Jef, Bart en Johan De Bie voor de oude vestiging op de Zaat te Lier.

Juni 2008, Albatros Printing werd opgenomen binnen de “Biekes” familie. De foto werd genomen voor de gebouwen van Albatros Printing te Boechout.

Onze eerste Heidelberg 5-kleurendrukpers in 2005, wat waren we fier op deze machine!