Français
English

Amateur film opgenomen door Jef De Bie. Deze film laat beelden zien van de productie van “Het Reclameblad” in de oude drukkerij aan de Maasfortbaan te Lier.

’60

Drukkerij De Bie in de Sixties

De jaren ’60 spreken nog altijd tot de verbeelding. Life was good! De Amerikanen landden als eersten op de maan en de meeste gezinnen kochten hun eerste koelkasten, wasmachines, telefoons, auto’s en televisies. Voortaan was de eettafel niet langer het middelpunt van de woonkamer maar het salon dat naar de televisie gericht was. Op die televisie was trouwens voor het eerst Bond te zien. James Bond.

In februari 1966 trouwde Jef met Maria. Op hun trouwdag viel de factuur van een nieuwe Degelpers in de bus. Net geen 300.000 Belgische frank (bijna 7.500 euro). In die tijd een behoorlijk bedrag… en een ‘speciaal’ huwelijkscadeau! In 1967 kwam daar ook nog eens een 2-kleurenpers bij. In 1968 nam Jef de drukkerij over van zijn vader Koen. Een grote stap! De derde generatie bij drukkerij De Bie was een feit en de vierde generatie… werd meteen verzekerd. In 1968 zag zoon Bart De Bie het levenslicht en in 1970 zoon Johan De Bie.

Het technisch vernuft van Jef De Bie zorgde er in de jaren ’60 trouwens voor dat een aantal routinezaken geautomatiseerd konden worden. Zo ontwikkelde onze vader bijvoorbeeld een toestel om reclamebladen te verzamelen. Leuk detail: de buren kwamen in die tijd vaak helpen om de reclamebladen op tijd klaar te krijgen. Een mooie tijd!

Nog een leuk detail: Begin jaren ’60 begon Hugo Gijselinck als 14-jarige leerjongen bij onze grootvader Koen in de drukkerij. Uiteindelijk heeft Hugo zijn leven lang als letterzetter-drukker bij Drukkerij De Bie gewerkt. Hij heeft dus voor 3 generaties De Bie gewerkt! Hugo is in september 2006 in de huidige vestiging te Duffel met pensioen gegaan. We hebben hem toen met de limo opgehaald en op de Flandriaboot met gans het team in de bloemetjes gezet. Intussen is Hugo er niet meer, maar we hebben nog altijd dankbare herinneringen aan deze fantastische man!

Terug naar de overzichtspagina
Ontdek de jaren ’50
Ontdek de jaren ’70

Loodzetmachine. Deze regelzetmachine kon volledige regels uit één stuk gieten. Een grote sprong voorwaarts want men diende niet meer elke letter los in de zethaak te plaatsen.

Maria Deliën en Johanna Kennes, vrouwen van Jef en Koen De Bie in de drukkerij.

Heidelberg Degelpers.

Maria Deliën aan de degelpersen.