Français
English

’40

Drukkerij De Bie in “den oorlog”

De jaren ’40 werden uiteraard getekend door de Tweede Wereldoorlog. Europa kreunde onder de bezetting. In België was er bovendien de koningskwestie tussen koning Leopold III en de regering die pas in 1951 opgelost werd toen Leopold III zijn ambt neerlegde en zijn zoon Boudewijn tot koning gekroond werd. Geen fijne periode.

Drukkerij De Bie had het ook zwaar. Onze overgrootvader Joseph en grootvader Koen hadden net voor de oorlog nog een nieuwe Heidelberg Degelmachine gekocht. Ondanks de terugval in omzet slaagden ze er tijdens de oorlog bijna in om de machine verder af te betalen. Bijna, maar niet helemaal. Daarom werd de machine teruggevorderd door de fabrikant. Dat viel heel zwaar bij Joseph. Heel Lier heeft hem toen horen vloeken…

Koen De Bie, 2e generatie De Bie.

Aan het einde van de oorlog startte de broer van onze grootvader Koen, Gust De Bie, bovendien een eigen drukkerij naast de oorspronkelijke ouderlijke drukkerij in de Maasfortbaan te Lier. Opeens waren Koen en Gust niet alleen broers, maar ook buren én concurrenten! Na enkele jaren verhuisde Gust echter met zijn gezin naar Zuid-Afrika.

Na de oorlog nam onze grootvader Koen de drukkerij officieel over van zijn vader en kocht hij onmiddellijk een tweede drukpers en een plooimachine om een doorstart te maken met de drukkerij. Een succes!

De tweede helft van de jaren ’40 waren een goede periode voor de familiedrukkerij De Bie. De klanten vonden terug hun weg naar de drukkerij, en Koen slaagde er met nieuwe energie in om een gezonde groei in te zetten én een nieuwe generatie te voorzien.

Terug naar de overzichtspagina
Ontdek de jaren ’30
Ontdek de jaren ’50

Het eerste na-oorlogse nummer van “De Doelschutter”. Merk op dat destijds de drukwerken vaak in de twee landstalen NL en FR uitgebracht werden.

Facturen van papieraankopen uit de jaren ’40.