Français
English

’70

Drukkerij De Bie in de Seventies

De jaren ’70 werden gedomineerd door de oliecrisissen van 1973 en 1979. Olie werd heel duur en de productie werd beperkt. Niet handig voor de industrie! Toch werd er volop geïnnoveerd: de eerste computers kwamen in het bedrijfsleven en Steve Jobs introduceerde met zijn Apple II de eerste echt succesvolle ‘personal computer’. Ook Microsoft werd opgericht.

Verder beleefden we ook in de jaren ’70 muzikale hoogdagen. De disco werd extreem populair, de punkmuziek kwam én ging, en Bob Marley en Peter Tosh zorgden voor de eerste reggae beats. In 1974 nam een tot dan relatief onbekend ABBA ook deel aan het Eurovisiesongfestival. Waterloo betekende het einde van Napoleon, maar tegelijk ook het begin van een popfenomeen dat nu, na al die tijd, opnieuw springlevend is.

In de eerste jaren van het tijdperk van Jef en Maria De Bie werden vooral veel folders en handelsdrukwerken gedrukt. Er was ook veel vraag naar luxewerk zoals geboortekaartjes en rouwbrieven, die moeder altijd nalas. Ze ging altijd naar de mensen thuis met een proefdruk en de drukwerken werden vaak door haar persoonlijk afgeleverd bij de klanten.

Klanttevredenheid en kwaliteit stonden toen al hoog in het vaandel. Wij hebben dat echt met de paplepel binnengekregen. De zaken gingen zo goed dat onze ouders meteen investeerden in een nieuwe afwerking en een papiermagazijn. De drukkerij, die officieel verhuisde van de Maasfortbaan naar de andere zijde aan de Zaat, draaide op volle toeren.

De creativiteit van onze pa kende ook nu geen grenzen. Hij bespaarde tijd en geld door zijn eigen machines te onderhouden en te herstellen, en hij ontwikkelde zelf machines die nog niet op de markt waren. Zo ontwikkelde hij bijvoorbeeld ook zijn eigen machine om ruggen van boeken en facturen te plakken. Die machine hebben we nog jarenlang gebruikt, tot een paar jaar geleden hier in Duffel.

Ook het latere filmarchief van vader was legendarisch. Omdat klanten vaak opnieuw bestelden bewaarde hij de filmen van de klanten in bruine klasseurs die in de Zaat aan lange stangen hingen. Een ingenieus systeem waar alles meteen gevonden werd én dat geen grondoppervlakte van de drukkerij in beslag nam. Slim bedacht!

In 1973 deed een zeer bijzondere vrouw haar intrede in ons leven en in de drukkerij. Anita Geens was 18 jaar, en ze ging door een moeilijke periode. Onze ouders namen haar op in ons gezin en sindsdien hadden wij 2 geweldige moeders, en eentje waar we stiekem meer van mochten dan van onze eigen moeder. Dat vonden we natuurlijk superleuk. Anita heeft tot aan haar pensioen in 2015 in de afwerkingsafdeling van onze drukkerij gewerkt. Een superlieve gouden vrouw met een ongeëvenaarde schaterlach die je van mijlenver hoorde. We missen Anita nog elke dag en herdenken haar nog altijd met heel veel liefde.

In 1978 koos vader nog maar eens voor de toekomst. Hij investeerde in het offset printprocedé. Dat was kwalitatief vernieuwend in die tijd, en een stuk goedkoper en sneller dan traditionele letterpress druktechnieken. Onze klanten waardeerden deze keuze ook, en vader moest al snel een tweede en grotere offsetmachine bijkopen.

Terug naar de overzichtspagina
Ontdek de jaren ’60
Ontdek de jaren ’80

De drukkerij in de jaren ’70. Op de achtergrond zie je een grijze “Mercedes” drukpers. De zwarte drukpers werd net aangeschaft en was een 2-kleuren Heidelberg typo drukpers. Rechts op de voorgrond de Polar snijmachine.

Jef De Bie op de fiets naast de oude drukkerijmuur.

Hugo Gyselinck aan de regelzetmachine. Hugo werkte van zijn 14 jaar tot aan zijn pensionering voor 3 generaties De Bie.

Achteraan de grijze “Mercedes” drukpers, ervoor de 2-kleuren Heidelberg typo pers en op de voorgrond de snijmachine. Links zie je de clichémachines en de vouwmachine.