Français
English

Verzamelmachine uit de jaren ’80 in de afwerkingsafdeling op de Zaat te Lier.

’80

Drukkerij De Bie in de Eighties

Ah, the eighties… Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov stonden in die tijd lijnrecht tegenover elkaar maar wendden in 1986 op het nippertje een nieuwe wapenwedloop af. Datzelfde jaar heeft dankzij Sandra Kim en de Rode Duivels nog altijd een gouden randje voor België. Op het WK voetbal moesten we in de halve finale Maradona en zijn Argentinië laten voorgaan, maar het Eurovisiesongfestival hebben we toch maar mooi gewonnen!

In de jaren ’80 zagen we verder de opkomst van MTV, het skateboard, de videorecorder, de walkman en later ook de cd. Op tv keken we naar Dallas, Dynastie, Star Wars, Indiana Jones en Merlina. Op muziekgebied zagen we megasterren als Michael Jackson, Prince, Tina Turner en Madonna, en de opkomst van Queen, U2 en Bruce Springsteen. Niet onbelangrijk: België zette zich op de wereldkaart met de New Beat, die de basis zou vormen van de latere housemuziek.

Politiek was het in België een bewogen periode. De Bende van Nijvel, de CCC en de ongeregeldheden over de taalgemeenschap in Voeren zorgden er mee voor dat we in 10 jaar tijd 10 regeringen hadden. Wilfried Martens beleefd als premier van 9 regeringen hoogdagen, net als Mike Verdrengh en Guido Depraetere, die als eerste programmadirecteurs van VTM een culturele aardverschuiving in de Vlaamse woonkamers veroorzaakten.

Aan de Zaat en de Maasfortbaan interesseerden wij ons als drukkerszonen hoe langer hoe meer in de drukkerij. Zo erg zelfs dat ik (Bart) na het lager onderwijs meteen naar de drukkersschool in Mechelen wilde gaan. Helaas moest ik van mijn ouders naar het college. Het was gewoon uitstel, want een jaar later mocht ik toch naar de drukkersschool, TSM in Mechelen, en 1,5 jaar later volgde Johan ook. Je kunt dus wel zeggen dat Johan en ik de drukkerij puur uit passie hebben overgenomen. Wij hielden en houden nog altijd van ons vak. Dat is waarschijnlijk de basis van ons succes.

Mijn eerste stappen in de drukkerij waren trouwens geen succes. Zo heb ik in een half jaar tijd tot twee keer toe een machine stukgemaakt. De eerste keer wilde ik onze tweekleuren typopers aan een vriend laten zien. Toen ik een ijzeren lat met plexiglas teruglegde en de machine startte, kwam de lat tussen de cilinders van de machine terecht. Gevolg: de cilinders liepen uit elkaar. Machinebreuk. En toen mocht ik het gaan uitleggen aan vader…

Enkele maanden later vroeg vader mij of ik een drukvorm wilde afdraaien. Natuurlijk wilde ik dat. Als ‘braaf bazeke’ vulde ik het papier bovenaan de machine aan, maar ik vergat om de uitlegkar onderaan de machine uit te laden. In mijn enthousiasme draaide ik beide karren met het inleg- én het uitlegpapier naar boven. Toen ik de pers startte werd er onderaan de machine door de uitlegketting ongeveer 10cm papier mee in de pers getrokken. Opnieuw machinebreuk.

Toen zei vader: ‘Kom maar even niet meer aan die machines, Bart. Jij wordt beter geen drukker.’ Vanaf toen heb ik Johan het vuile werk laten doen (lacht).

Terug naar de overzichtspagina
Ontdek de jaren ’70
Ontdek de jaren ’90

Eerste Heidelberg GTO drukpers in de drukkerij aan de Zaat en Maasfortbaan te Lier, begin jaren ‘80.

Vanaf midden jaren ’80 werden ook stickers en T-shirts bedrukt. Links zie je de uitwasbak en de blauwe zeefdrukramen staan op de grond.

De Agfa Repro opname camera in de donkere kamer te Lier met de Agfa copyproof ontwikkelinstallatie aan de rechterzijde.

De 4e generatie helpt af en toe al in de drukkerij. Hier zie je Bart De Bie aan de GTO drukpers.