Français
English

’20

Drukkerij De Bie in The Roaring Twenties

1922. Dat was het geboortejaar van drukkerij De Bie, het latere Antilope De Bie Printing. De eerste wereldoorlog was voorbij, de economie trok weer aan, de jazz en art deco beleefden hoogdagen en de eerste auto’s, telefoons en radio’s vonden hun weg naar de rijkere burgers. Vrouwen kregen in steeds meer landen stemrecht en jongeren zetten zich vrolijk af tegen alle tradities en gewoontes.

Dichtbij huis in Lier was het ook spannend! Onze overgrootvader, Joseph De Bie, werkte in 1921 samen met zijn drie zonen Jean, Gust en Koen De Bie bij drukkerij Van In te Lier. Onze grootvader Koen was toen 15 jaar. Toen een staking over lonen maar niet werd opgelost, kreeg onze overgrootvader het op zijn heupen. “Als het zo zit, dan beginnen we op onszelf”, moet hij gezegd hebben. En dat heeft hij gedaan!

Joseph De Bie begon in 1922 samen met zijn zonen Jean, Gust en onze grootvader Koen zijn eigen drukkerij in de Maasfortbaan te Lier. Hij kocht een tweedehands degelpers en een paar kasten met losse loden drukletters. Drukkerij De Bie was geboren en de eerste handelsdrukwerken en reclamefolders werden gedrukt!

Nu, vier generaties De Bie later, kunnen we wel stellen dat ondernemerschap, volharding en een gezonde kritische geest nog altijd kenmerkend zijn voor de “Biekes”. Gelukkig maar, want die eigenschappen hebben ervoor gezorgd dat we er ondanks de uitdagingen in de grafische industrie nog altijd zijn. En hoe!

Volgende maand lees je meer over onze drukkerij in de jaren ‘30. Een uitdagende periode!

Terug naar de overzichtspagina
Ontdek de jaren ’30

Joseph De Bie, oprichter van Drukkerij De Bie.

Boekje over de geschiedenis van de H. Familiekerk te Lier, gedrukt eind jaren ’20, begin jaren ’30.