Français
English

’30

Drukkerij De Bie in de jaren ’30

De jaren ‘30 waren een extreem uitdagende periode. De Roaring Twenties waren met de crash van Wall Street in 1929 plots gestopt en de wereld had pijn. Dictators stonden op in Italië, Spanje en Duitsland, de Hindenburg zeppelin ontplofte boven New Jersey, koning Albert I verongelukte in de Ardennen en de jonge koningin Astrid, vrouw van koning Leopold III, had een tragisch einde in Zwitserland. Charlie Chaplin overleefde maar net een moordaanslag in Japan…

Gelukkig waren er ook lichtpunten. De Amerikanen mochten in 1933 na 13 jaar opnieuw alcohol drinken, Warner Brothers maakte zijn eerste kleurenfilms, 3M zijn eerste plakband, Volkswagen zijn eerste kever en Paul Tutmarc de eerste basgitaar. Verder was er de ontwikkeling van de diepvriezer, de doorbraak van de stofzuiger en de Amerikanen… die bouwden met The Empire State Building en de Golden Gate Bridge twee van de grootste bouwwerken ter wereld.

Knap allemaal, maar niets in vergelijking met de Biekes in de Maasfortbaan. De drukkerij van onze overgrootvader deed het goed. Er kwamen stilaan meer klanten en drukwerk, vooral krantjes zoals het annoncenblad ‘De Zoeker’, en het programmaboekje van Cinema Roskam. We maakten ook mooie boekjes zoals het boekje voor de Heilige Familie Parochie (met prachtige clichés), en veel gelegenheids- en handelsdrukwerk. En naast al die werkzaamheden slaagde Koen er nog in om de opvolging van de drukkerij te verzekeren. Op 4 september 1936 zag zoon Jef, onze pa, het levenslicht. Opnieuw een belangrijke datum voor de drukkerij!

Helaas kwam er aan het einde van de jaren ‘30 weer een grote dreiging uit het oosten. Op 1 september 1939 begon de Tweede Wereldoorlog en daardoor ook een moeilijke periode voor drukkerij De Bie. Grootvader Koen en zijn broers werden opgeroepen voor het leger. Stichter Joseph De Bie stond ondanks zijn leeftijd van 61 jaar tijdens deze woelige oorlogsjaren terug aan de drukpers.

Terug naar de overzichtspagina
Ontdek de jaren ’20
Ontdek de jaren ’40

Cinema- en advertentiebladen uit de jaren ’30.

Elke pagina werd met losse handletters gezet en gedrukt. Een monnikenwerk!