Tips & Tricks
Bij het aanleveren van een brochure maak je één PDF met alle pagina’s in de volgorde zoals je bladert en niet in spreads (twee pagina’s naast elkaar). Je start dus met de cover, vervolgens plaats je alle pagina’s achter elkaar en je eindigt met de backcover.
Transparantie is niet enkel het transparant maken van bepaalde items of objecten in je opmaak. Kleurverlopen (Een geleidelijke, traploze overgang van zwart naar wit, van de ene kleur naar de andere of van kleur naar geen kleur) en de meeste effecten zoals schaduwen, bevatten transparantie. Om ervoor te zorgen dat deze transparante elementen in je drukwerk worden weergegeven zoals je ze op je scherm ziet, gebruik je dus best onze vooringestelde transparantie-presets. De afvlakking zal automatisch goed uitgevoerd worden. Deze preset wordt automatisch mee geïnstalleerd bij het installeren van de joboptions (zoals hierboven vermeld).
De verwerking van tekst en beeld tekst en beeld is afhankelijk van welk softwarepakket je gebruikt. Photoshop behandelt tekst en beeld in de meeste gevallen als pixels, daardoor zal tekst in drukwerk er minder scherp uitzien. Pixels worden namelijk gerasterd voor drukwerk. Indesign en Illustratorbehandelen teksten en tekeningen als vectoren. Teksten blijven dus altijd haarscherp. Vectortekst kan zonder kwaliteitsverlies worden vergroot.
De inktbezetting geeft de hoeveelheid inkt weer welke op een stuk in het drukwerk gedrukt wordt. Bij vierkleurendrukwerk bereken je deze door de percentages in Cyaan (C), Magenta (M), Geel (Y) en Zwart (K) bij elkaar op te tellen. Als je som boven 330% uitkomt, bestaat het risico dat je drukwerk vlekken afgeeft of aan elkaar gaat plakken. Om dit te voorkomen moet de inktbezetting verlaagd worden naar max. 330%.
Bevat je ontwerp bieglijnen, perfolijnen of een speciale kapvorm? Zet dan deze lijnen steeds in een extra steunkleur. Benoem deze kleur als bijvoorbeeld ‘bieglijn’. Vergeet niet je overprint stroke aan te zetten bij ‘attributes‘.
Cool Black: C=60%, M=0%, Y=0%, K=100%.
Warm Black: C=0%, M=60%, Y=30%, K=100%
Rich Black: C=30%, M=20%, Y=20%, K=100%
Je kan experimenteren met de samenstelling van je zwart, maar vermijd te hoge waarden van de C, M en Y- inkten. Zoals eerder vermeld, mag de som van de CMYK-waarden nooit boven 280% uitkomen.
Dit is een zwart waarbij elke kleur uit 100% bestaat, deze wordt gebruikt voor registratietekens zoals snijlijnen en paskruisen, zodat die op elke plaat (CMYK) voorkomen. Gebruik ze dus NIET in je opmaak.