100 jaar Antilope De Bie in beeld
Drukkerij De Bie in The Roaring Twenties
1922. Dat was het geboortejaar van drukkerij De Bie, het latere Antilope De Bie Printing. De eerste wereldoorlog was voorbij, de economie trok weer aan, de jazz en art deco beleefden hoogdagen en de eerste auto’s, telefoons en radio’s vonden hun weg naar de rijkere burgers. Vrouwen kregen in steeds meer landen stemrecht en jongeren zetten zich vrolijk af tegen alle tradities en gewoontes.
Dichtbij huis in Lier was het ook spannend! Onze overgrootvader, Joseph De Bie, werkte in 1921 samen met zijn drie zonen Jean, Gust en Koen De Bie bij drukkerij Van In te Lier. Onze grootvader Koen was toen 15 jaar. Toen een staking over lonen maar niet werd opgelost, kreeg onze overgrootvader het op zijn heupen. “Als het zo zit, dan beginnen we op onszelf”, moet hij gezegd hebben. En dat heeft hij gedaan!
Joseph De Bie begon in 1922 samen met zijn zonen Jean, Gust en onze grootvader Koen zijn eigen drukkerij in de Maasfortbaan te Lier. Hij kocht een tweedehands degelpers en een paar kasten met losse loden drukletters. Drukkerij De Bie was geboren en de eerste handelsdrukwerken en reclamefolders werden gedrukt!
Nu, vier generaties De Bie later, kunnen we wel stellen dat ondernemerschap, volharding en een gezonde kritische geest nog altijd kenmerkend zijn voor de “Biekes”. Gelukkig maar, want die eigenschappen hebben ervoor gezorgd dat we er ondanks de uitdagingen in de grafische industrienog altijd zijn. En hoe!
Drukkerij De Bie in de jaren ’30
De jaren ‘30 waren een extreem uitdagende periode. De Roaring Twenties waren met de crash van Wall Street in 1929 plots gestopt en de wereld had pijn. Dictators stonden op in Italië, Spanje en Duitsland, de Hindenburg zeppelin ontplofte boven New Jersey, koning Albert I verongelukte in de Ardennen en de jonge koningin Astrid, vrouw van koning Leopold III, had een tragisch einde in Zwitserland. Charlie Chaplin overleefde maar net een moordaanslag in Japan…
Gelukkig waren er ook lichtpunten. De Amerikanen mochten in 1933 na 13 jaar opnieuw alcohol drinken, Warner Brothers maakte zijn eerste kleurenfilms, 3M zijn eerste plakband, Volkswagen zijn eerste kever en Paul Tutmarc de eerste basgitaar. Verder was er de ontwikkeling van de diepvriezer, de doorbraak van de stofzuiger en de Amerikanen… die bouwden met The Empire State Building en de Golden Gate Bridge twee van de grootste bouwwerken ter wereld.
Knap allemaal, maar niets in vergelijking met de Biekes in de Maasfortbaan. De drukkerij van onze overgrootvader deed het goed. Er kwamen stilaan meer klanten en drukwerk, vooral krantjes zoals het annoncenblad ‘De Zoeker’, en het programmaboekje van Cinema Roskam. We maakten ook mooie boekjes zoals het boekje voor de Heilige Familie Parochie (met prachtige clichés), en veel gelegenheids- en handelsdrukwerk. En naast al die werkzaamheden slaagde Koen er nog in om de opvolging van de drukkerij te verzekeren. Op 4 september 1936 zag zoon Jef, onze pa, het levenslicht. Opnieuw een belangrijke datum voor de drukkerij!
Helaas kwam er aan het einde van de jaren ‘30 weer een grote dreiging uit het oosten. Op 1 september 1939 begon de Tweede Wereldoorlog en daardoor ook een moeilijke periode voor drukkerij De Bie. Grootvader Koen en zijn broers werden opgeroepen voor het leger. Stichter Joseph De Bie stond ondanks zijn leeftijd van 61 jaar tijdens deze woelige oorlogsjaren terug aan de drukpers.
Drukkerij De Bie in “den oorlog”
De jaren ’40 werden uiteraard getekend door de Tweede Wereldoorlog. Europa kreunde onder de bezetting. In België was er bovendien de koningskwestie tussen koning Leopold III en de regering die pas in 1951 opgelost werd toen Leopold III zijn ambt neerlegde en zijn zoon Boudewijn tot koning gekroond werd. Geen fijne periode.
Drukkerij De Bie had het ook zwaar. Onze overgrootvader Joseph en grootvader Koen hadden net voor de oorlog nog een nieuwe Heidelberg Degelmachine gekocht. Ondanks de terugval in omzet slaagden ze er tijdens de oorlog bijna in om de machine verder af te betalen. Bijna, maar niet helemaal. Daarom werd de machine teruggevorderd door de fabrikant. Dat viel heel zwaar bij Joseph. Heel Lier heeft hem toen horen vloeken…
Aan het einde van de oorlog startte de broer van onze grootvader Koen, Gust De Bie, bovendien een eigen drukkerij naast de oorspronkelijke ouderlijke drukkerij in de Maasfortbaan te Lier. Opeens waren Koen en Gust niet alleen broers, maar ook buren én concurrenten! Na enkele jaren verhuisde Gust echter met zijn gezin naar Zuid-Afrika.
Na de oorlog nam onze grootvader Koen de drukkerij officieel over van zijn vader en kocht hij onmiddellijk een tweede drukpers en een plooimachine om een doorstart te maken met de drukkerij. Een succes!
De tweede helft van de jaren ’40 waren een goede periode voor de familiedrukkerij De Bie. De klanten vonden terug hun weg naar de drukkerij, en Koen slaagde er met nieuwe energie in om een gezonde groei in te zetten én een nieuwe generatie te voorzien.
Drukkerij De Bie na ‘den oorlog’
De jaren ’50 waren een relatief rustige periode. De wereld herstelde van de Tweede Wereldoorlog en we genoten van wereldtoppers zoals Elvis Presley, Frank Sinatra, Doris Day, Toots Thielemans en Bobbejaan Schoepen. België was ook volledig in de ban van Expo ’58 op de Heizel, de eerste wereldtentoonstelling na de Tweede Wereldoorlog. Dit event had meteen ook een belangrijke link met Drukkerij De Bie, want bijna was de troonsopvolging onderbroken!
Vader Jef De Bie was gefascineerd door alles wat met techniek en elektronica te maken had. Hij werd gevraagd om voor het Braziliaans paviljoen op Expo ’58 een wereldkaart van wel 10 bij 10 meter te maken met lampjes die de reis van koffie van Brazilië tot België illustreerden. Een unicum en echt wel impressionant voor die tijd. Omdat hij één van de enigen was die de mechanica achter de elektrische lampjes beheerste, mocht hij de kaart demonteren en in Amerika terug opbouwen. Wat een avontuur! Helaas voor onze papa lag onze grootvader Koen De Bie dwars en stelde zijn veto.
Drukkerij De Bie in de Sixties
De jaren ’60 spreken nog altijd tot de verbeelding. Life was good! De Amerikanen landden als eersten op de maan en de meeste gezinnen kochten hun eerste koelkasten, wasmachines, telefoons, auto’s en televisies. Voortaan was de eettafel niet langer het middelpunt van de woonkamer maar het salon dat naar de televisie gericht was. Op die televisie was trouwens voor het eerst Bond te zien. James Bond.
In februari 1966 trouwde Jef met Maria. Op hun trouwdag viel de factuur van een nieuwe Degelpersin de bus. Net geen 300.000 Belgische frank (bijna 7.500 euro). In die tijd een behoorlijk bedrag… en een ‘speciaal’ huwelijkscadeau! In 1967 kwam daar ook nog eens een 2-kleurenpers bij. In 1968 nam Jef de drukkerij over van zijn vader Koen. Een grote stap! De derde generatie bij drukkerij De Bie was een feit en de vierde generatie… werd meteen verzekerd. In 1968 zag zoon Bart De Bie het levenslicht en in 1970 zoon Johan De Bie.
Het technisch vernuft van Jef De Bie zorgde er in de jaren ’60 trouwens voor dat een aantal routinezaken geautomatiseerd konden worden. Zo ontwikkelde onze vader bijvoorbeeld een toestel om reclamebladen te verzamelen. Leuk detail: de buren kwamen in die tijd vaak helpen om de reclamebladen op tijd klaar te krijgen. Een mooie tijd!
Nog een leuk detail: Begin jaren ’60 begon Hugo Gijselinck als 14-jarige leerjongen bij onze grootvader Koen in de drukkerij. Uiteindelijk heeft Hugo zijn leven lang als letterzetter-drukker bij Drukkerij De Bie gewerkt. Hij heeft dus voor 3 generaties De Bie gewerkt! Hugo is in september 2006 in de huidige vestiging te Duffel met pensioen gegaan. We hebben hem toen met de limo opgehaald en op de Flandriaboot met gans het team in de bloemetjes gezet. Intussen is Hugo er niet meer, maar we hebben nog altijd dankbare herinneringen aan deze fantastische man!
Drukkerij De Bie in de Seventies
De jaren ’70 werden gedomineerd door de oliecrisissen van 1973 en 1979. Olie werd heel duur en de productie werd beperkt. Niet handig voor de industrie! Toch werd er volop geïnnoveerd: de eerste computers kwamen in het bedrijfsleven en Steve Jobs introduceerde met zijn Apple II de eerste echt succesvolle ‘personal computer’. Ook Microsoft werd opgericht.
Verder beleefden we ook in de jaren ’70 muzikale hoogdagen. De disco werd extreem populair, de punkmuziek kwam én ging, en Bob Marley en Peter Tosh zorgden voor de eerste reggae beats. In 1974 nam een tot dan relatief onbekend ABBA ook deel aan het Eurovisiesongfestival. Waterloo betekende het einde van Napoleon, maar tegelijk ook het begin van een popfenomeen dat nu, na al die tijd, opnieuw springlevend is.
In de eerste jaren van het tijdperk van Jef en Maria De Bie werden vooral veel folders en handelsdrukwerken gedrukt. Er was ook veel vraag naar luxewerk zoals geboortekaartjes en rouwbrieven, die moeder altijd nalas. Ze ging altijd naar de mensen thuis met een proefdruk en de drukwerken werden vaak door haar persoonlijk afgeleverd bij de klanten.
Klanttevredenheid en kwaliteit stonden toen al hoog in het vaandel. Wij hebben dat echt met de paplepel binnengekregen. De zaken gingen zo goed dat onze ouders meteen investeerden in een nieuwe afwerking en een papiermagazijn. De drukkerij, die officieel verhuisde van de Maasfortbaan naar de andere zijde aan de Zaat, draaide op volle toeren.
Drukkerij De Bie in de Eighties
Ah, the eighties… Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov stonden in die tijd lijnrecht tegenover elkaar maar wendden in 1986 op het nippertje een nieuwe wapenwedloop af. Datzelfde jaar heeft dankzij Sandra Kim en de Rode Duivels nog altijd een gouden randje voor België. Op het WK voetbal moesten we in de halve finale Maradona en zijn Argentinië laten voorgaan, maar het Eurovisiesongfestival hebben we toch maar mooi gewonnen!
In de jaren ’80 zagen we verder de opkomst van MTV, het skateboard, de videorecorder, de walkman en later ook de cd. Op tv keken we naar Dallas, Dynastie, Star Wars, Indiana Jones en Merlina. Op muziekgebied zagen we megasterren als Michael Jackson, Prince, Tina Turner en Madonna, en de opkomst van Queen, U2 en Bruce Springsteen. Niet onbelangrijk: België zette zich op de wereldkaart met de New Beat, die de basis zou vormen van de latere housemuziek.
Politiek was het in België een bewogen periode. De Bende van Nijvel, de CCC en de ongeregeldheden over de taalgemeenschap in Voeren zorgden er mee voor dat we in 10 jaar tijd 10 regeringen hadden. Wilfried Martens beleefd als premier van 9 regeringen hoogdagen, net als Mike Verdrengh en Guido Depraetere, die als eerste programmadirecteurs van VTM een culturele aardverschuiving in de Vlaamse woonkamers veroorzaakten.
Drukkerij De Bie in de Nineties
De nineties… het laatste decennium voor de nieuwe eeuw. De Europese Unie werd opgericht, de Apartheid werd afgeschaft, Bill Clinton leerde Monica Lewinsky kennen en Pfizer bracht een spraakmakende blauwe pil op de markt. De meeste gezinnen kochten 1 GSM en 1 computer aan, vrijwel allemaal met Windows als besturingssysteem. We konden ook stilaan op internet surfen.
De jaren ’90 waren ook spannend voor Drukkerij De Bie. Vader ging stilaan naar zijn pensioen toe en wij stonden als vierde generatie ‘Biekes’ te trappelen van ongeduld. Ik startte op 1 januari 1990 op 22-jarige leeftijd in de drukkerij, Johan volgde twee jaar later. Begin jaren ‘90 stond ik ook mee aan de wieg van een volledig nieuwe digitale pre-press en op 1 april 1996 namen mijn broer Johan en ik de drukkerij officieel over. En avant!
Drukkerij De Bie in het nieuwe millennium
Het nieuwe millennium was nog maar net van start gegaan of we werden opgeschrikt door de tereuraanslagen op 9/11. De oorlog in Afghanistan volgde, en later kwam daar ook een tweede Irakoorlog bij. Dichter bij huis zagen we het failliet van spraaktechnologiebedrijf Lernout en Hauspie en het begin van de kredietcrisis in 2008. We betaalden opeens ook met euromunten en -biljetten, en na 541 dagen hadden we eindelijk een nieuwe federale regering. Nog altijd een wereldrecord!
Gelukkig waren er ook interessante zaken te melden, zeker in Lier! Zo hadden we kort na onze eerste overname onze zinnen gezet op een uitbreiding van de drukkerij. Onze ambities waren groter dan de gebouwen aan de Zaat en de Maasfortbaan te Lier en in 2001 kwam er een mooie grond in een nieuwe duurzame kmo-zone in Duffel vrij. Dat betekende wel dat de drukkerij voor het eerst in 80 jaar buiten Lier zou verhuizen, maar de kans op uitbreiding was te mooi om te laten schieten.
Daarom namen we in 2001 meteen een architect onder de arm om een sterk dossier voor te bereiden. De architect tekende meteen een concept uit dat nadien nog maar licht gewijzigd werd. Vakwerk! Een goede onderbouwing naar tewerkstelling en milieubewustzijn maakten het dossier compleet. En toen, op 23 maart 2001, terwijl ik op een concert van Eric Clapton in Gent zat, kreeg ik het verlossende telefoontje: drukkerij De Bie had het sterktste dossier van 70(!) kandidaten en we mochten in de kmo-zone bouwen.
Drukkerij De Bie wordt Antilope De Bie Printing in 2017
De laatste 10 jaar liggen nog vers in ons geheugen. Het is het decennium van de aanslagen in Boston, Brussel, Parijs, Kopenhagen, Nice, Londen, Stockholm en Manchester, maar gelukkig ook van mooie momenten zoals de glansprestaties van onze Rode Duivels, Red Lions, fietsers, atleten en olympiërs, en tal van uitvindingen die ons leven hebben veranderd. De smartphone werd mainstream, sociale media werden hot, streaming werd een business model en we gingen steeds vaker met de elektrische fiets en auto naar het werk. Een spannende tijd, maar niets in vergelijking met wat er allemaal in Duffel gebeurde.
Zo verhuisden in 2010 alle machines en collega’s van Albatros Printing uit Boechout uiteindelijk naar de nieuwbouw in Duffel. Daar kwamen ook nog eens drie nieuwe drukpersen bij, waaronder een 8-kleurenmachine, een 5-kleurenmachine met lak, een 2-kleurenpers en een topkwaliteit digitale drukmachine. Het werd opeens lekker druk op de werkvloer. En daar stopte het niet.
In 2010 konden we de kalenderactiviteiten van Stockmans Kalenders verderzetten. Stockmans gold (en geldt nog steeds) als specialist op het gebied van wire-o kalenders en marktleider op het gebied van B2B-kalenders in de Benelux. Een naam als een klok! Met Bruno Devos kwam meteen ook meer dan 2 decennia vakkennis aan boord. Deze overname was niet gepland, maar het is nog altijd een mooie aanvulling op ons dienstenportfolio, welke recent nog werd uitgebreid met Stockmans ArtBooks.
De drukkerij vandaag
Na een uitdagende coronatijd heerst er in de drukkerij vandaag weer een gezonde bedrijvigheid. De creativiteit van onze bijna 100 collega’s spat alle kanten op, en de drukpersen draaien dag en nacht. We hebben dankzij onze overnames ons klantenbestand mooi uitgebreid en we worden steeds vaker nationaal én internationaal gevonden. Zo hebben we de afgelopen tijd buitengewone projecten opgeleverd voor grote klanten in Amerika en Mexico, en zelfs voor een hyperpopulaire YouTube influencer. Ook online sterren erkennen de kracht van print!
Om een mooie toekomst te garanderen hebben we de afgelopen jaren een paar strategische keuzes gemaakt. Zo werken we steeds vaker samen met andere drukkerijen om de investeringen in drukpersen en afwerkingsmachines beter te spreiden. We zijn een van de weinige drukkerijen in België die digitale drukpersen, kleinformaat offset, middenformaat offset, grootformaat offset én lichtdrogingspersen in huis hebben. Daarom stellen we onze machines en kennis graag ter beschikking van andere drukkerijen. Onze samenwerking met de Graphius groep is een mooie illustratie van een sterke synergie tussen vooruitstrevende familiedrukkerijen.
Onze ambities voor een mooie toekomst
Laat er geen twijfel over bestaan: print blijft bestaan, en zal wellicht nog aan belang winnen! Steeds meer organisaties (her)ontdekken de kracht van origineel en hoogkwalitatief drukwerk om zich te onderscheiden van concurrenten. Daarom zullen we blijven inzetten op innovatie en hoogwaardig drukwerk. De resultaten met onze nieuwe flux-techniek voor hoogkwalitatief drukwerk en de buitengewone kwaliteit van onze calendar & artbooks afdeling Stockmans zijn hier mooie voorbeelden van.
Verder voorzien we een toenemende consolidatie in de grafische sector. Onze sector is kapitaalintensief, en het is nu eenmaal prettiger ondernemen met een sterk machinepark, ervaren mensen en een mooi klantenbestand in je portefeuille. Daarom zullen we onze ogen openhouden voor nieuwe gouden overnamekansen, of kansen tot samenwerking met andere sterke drukkerijen.
We zullen blijven innoveren om de kwaliteit en snelheid van ons drukwerk te verbeteren, we zullen blijven investeren om een zo goed mogelijke werkomgeving te creëren, en we zullen ook ons best blijven doen om onze impact op het klimaat te minimaliseren. De 300.000 kW aan zonnepanelen, de Biekeskorven en de bijenvriendelijke tuin op ons dak en onze milieuvriendelijke auto’s voor kleinere en snelle leveringen zijn slechts het begin van ons eco-verhaal.