Français
English

Koen De Bie in de zetterij met een zethaak in zijn hand. In de zethaak werden de losse letters uit de letterkast naast elkaar gezet tot volledige regels voor een pagina.

’50

Drukkerij De Bie na ‘den oorlog’

De jaren ’50 waren een relatief rustige periode. De wereld herstelde van de Tweede Wereldoorlog en we genoten van wereldtoppers zoals Elvis Presley, Frank Sinatra, Doris Day, Toots Thielemans en Bobbejaan Schoepen. België was ook volledig in de ban van Expo ’58 op de Heizel, de eerste wereldtentoonstelling na de Tweede Wereldoorlog. Dit event had meteen ook een belangrijke link met Drukkerij De Bie, want bijna was de troonsopvolging onderbroken!

Vader Jef De Bie was gefascineerd door alles wat met techniek en elektronica te maken had. Hij werd gevraagd om voor het Braziliaans paviljoen op Expo ’58 een wereldkaart van wel 10 bij 10 meter te maken met lampjes die de reis van koffie van Brazilië tot België illustreerden. Een unicum en echt wel impressionant voor die tijd. Omdat hij één van de enigen was die de mechanica achter de elektrische lampjes beheerste, mocht hij de kaart demonteren en in Amerika terug opbouwen. Wat een avontuur! Helaas voor onze papa lag onze grootvader Koen De Bie dwars en stelde zijn veto.

In 1956 had onze grootvader twee aanpalende woningen aan de Zaat in Lier gekocht om de drukkerij op termijn te kunnen uitbreiden. En zoon Jef paste uiteraard in die plannen. Hij zou de opvolger worden om de drukkerij over te nemen. Daar hoefde niet over gediscussieerd te worden. Jef bleef thuis, en hij zou de drukkerij overnemen. “Zo simpel was het.”

Terug naar de overzichtspagina
Ontdek de jaren ’40
Ontdek de jaren ’60

De drukkerij anno jaren ’50. Links op de foto Koen De Bie, 2 medewerkers en rechts de jonge Jef De Bie, 3e generatie en vader van Bart en Johan De Bie.

Eerste Polar snijmachine in België.

Aankoopfactuur van een vouwmachine. 21.000 frank.

Uitgave: Liers Voetbalverbond editie mei 1954.