De Mammoet van Lier 2

Lier heeft er een prachtige toeristische trekpleister bij: een levensgroot mammoetskelet, geprint in 3D. Het is een reproductie op ware grootte van ‘de mammoet van Lier’, het eerste en grootste mammoetskelet dat ooit in België werd gevonden.

Hieronder ontdek je hoe het originele skelet gevonden werd en hoe de reproductie tot stand kwam. Wil je nog meer leren over ‘de mammoet van Lier’? Doe dan mee aan onze wedstrijd en maak kans op een gratis toegangsticket voor het nieuwe stadsmuseum!

Het originele skelet van ‘de mammoet van Lier’

Zoals de naam doet vermoeden, werd ‘de mammoet van Lier’ gevonden in de Pallieterstad. Hij werd in 1860 ontdekt tijdens opgravingswerken nabij de Dungelhoefkazerne.

Het skelet is ongeveer 30.000 jaar oud. ‘De mammoet van Lier’ heeft een schouderhoogte van maar liefst 3,6 meter en is bijna 5 meter lang. Het werd voor het eerst tentoongesteld aan het publiek in 1869, een primeur voor West-Europa!

Het originele skelet werd ondergebracht in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel, waar het vandaag de dag nog steeds te zien is.

De reproductie van ‘de mammoet van Lier’

Kiwanis Lier Twee Neten wilde ‘de mammoet van Lier’ graag terughalen naar de Pallieterstad. Omdat het originele skelet niet verplaatst kan worden, liet de serviceclub een levensgroot exemplaar 3D-printen door het Leuvense bedrijf Materialise.

19 mensen werkten met 9 printers in totaal 1259 uren aan de reproductie. Die telt maar liefst 320 botten, waarvan sommige de afmeting hebben van een volwassen mens.

“Lier heeft een belangrijk cultuurhistorisch patrimonium waarvan de Zimmertoren wellicht het bekendst is” zegt Bart De Bie, lid van Kiwanis Lier Twee Neten.

“Het verhaal van ‘de mammoet van Lier’ is minder bekend bij het brede publiek. Met dit project willen we daar verandering in brengen.”

Voor de uitvoering van dit originele project werkte serviceclub Kiwanis Lier 2 Neten samen met het Lierse stadsbestuur en de archeologische vereniging ArcheoLier.

Het budget voor het project werd verzameld bij verschillende sponsors uit de regio. Naast Busbouwer Van Hool, Reynaers Aluminium, Stad Lier, Aquatop, Michielsens, mevr. E. Lieckens en Solid Talent droeg ook Antilope de Bie zijn steentje bij.

‘De mammoet van Lier’ is dé blikvanger in het nieuwe stadsmuseum van Lier, een interactief museum waar geschiedenis verteld wordt via persoonlijke verhalen van Lierenaars.

Win 1 van de 100 tickets om ‘de mammoet van Lier’ te bezichtigen

Wil jij de Lierse Mammoet graag in “levende lijve” ontmoeten? Vul dan hieronder je gegevens in en het antwoord op deze simpele vraag waarvan het antwoord te vinden is op de website van Antilope De Biewanneer werd drukkerij De Bie opgericht?

De eerste 100 personen die ons het juiste antwoord sturen krijgen van ons 1 gratis toegangsticket voor het Lierse stadsmuseum.

Wanneer werd drukkerij De Bie opgericht?

1850