Idee

Bij Antilope De Bie doen we altijd ons uiterste best om onze klanten duidelijke en eenvoudige informatie te geven over de uitgebreide mogelijkheden. Toch is het niet altijd mogelijk om hier en daar een woordje vakjargon te vermijden.

Hoog tijd dus om enkele veelgebruikte grafische termen op een rijtje te zetten en in heldere woorden uit te leggen wat deze druktermen precies betekenen.

Aflopend en niet aflopend

Bij aflopend drukken, is het eindresultaat een afbeelding of een kleurvlak dat helemaal doorloopt tot aan de rand van het papier, zonder witte randjes.

Om aflopend te drukken, moet het aangeleverde beeld of ontwerp aan elke zijde minimaal 3 mm groter zijn dan het uiteindelijke resultaat. Deze marge is nodig omdat er nooit 100% nauwkeurig kan worden bepaald waar de snijlijn zal komen.

Drukken we niet aflopend, dan raken beeld, tekst of kaders in het eindresultaat de kant van het papier niet. Het ontwerp van de pagina hoeft in dit geval niet groter te zijn dan het uiteindelijke formaat van het drukwerk.

Niet aflopend drukken, kan voordelig zijn bij grote oplages, omdat er minder nabewerking (snijwerk) nodig is.

Full colour, ook wel quadri of vierkleurendruk

Bij full colour drukwerk wordt gebruik gemaakt van 4 basiskleuren. Voor deze kleuren wordt de afkorting CMYK gebruikt, een grafische term die staat voor cyaan (helder blauw), magenta (rood-roze), yellow (geel) en key (zwart).

Op basis van deze 4 kleuren kunnen bijna alle kleuren worden gecreëerd. Daarom spreekt men ook vaak van een vierkleurendruk of quadri druk.

Leaflet, flyer, folder en brochure

De grafische druktermen leaflet, flyer, folder en brochure worden vaak door elkaar gebruikt maar betekenen niet hetzelfde. Een woordje uitleg bij elke van deze vier grafische termen:

  • Een leaflet of flyer is een los blad papier dat bedrukt en schoongesneden wordt, maar niet gevouwen of geniet. Er is dus geen nabewerking. Drukwerk dat niet gevouwen wordt, noemt men ook wel plano, wat zoveel betekent als vlak.
  • Een folder bestaat uit 1 vel papier dat wordt bedrukt en dat 1 of meerdere keren wordt gevouwen. Zo ontstaan er meerdere pagina’s, zonder dat er geniet of op een andere manier gebonden wordt.
  • Een brochure bestaat uit meerdere bladen bedrukt en gevouwen papier die in de rug bijeengehouden worden, bijvoorbeeld door nietjes. Het aantal pagina’s van zo’n brochure is altijd een veelvoud van vier.

Persvernis, lamineren en UV-spotvernis

Persvernis, nog zo’n grafische term die wel eens valt. Een vernislaag wordt op het onbedrukte papier aangebracht in dezelfde drukgang als het beeld en de tekst. De vernislaag kan mat, halfmat of gesatineerd en blinkend zijn. Persvernis geeft een beschermende laag aan het drukwerk.

Lamineren is dan weer een veredelingstechniek. Met behulp van warmte wordt een kunststoflaag aangebracht op het papier waardoor het drukwerk een luxueuze uitstraling krijgt. Het effect is veel meer uitgesproken dan bij persvernis: hoogglans of net heel mat. 

Naast de standaardlaminaten kan je onder andere ook kiezen voor een fluweelzachte plastificatie, soft touch, die je drukwerk een luxueuze uitstraling geeft.

Om details van een afbeelding of tekst sterker te accentueren met een glanzende afwerking, kan het drukwerk worden behandeld met een harde vernislaag, ook wel UV-spotvernis genoemd. Het resultaat? Spectaculair drukwerk met opvallende glanzende details.

Recto en verso

Om af te sluiten een makkelijke: recto is de grafische drukterm voor de voorzijde van het papier en verso de grafische term voor de achterzijde. Recto/verso drukken betekent dan ook niet meer dan een dubbelzijdige bedrukking.

Andere grafische termen voor voorkant en achterkant zijn respectievelijk schoonzijde en weerzijde.

Vragen of meer informatie?

We hopen dat je dankzij dit overzicht van grafische termen je drukker nog beter begrijpt. Ben je benieuwd naar wat Antilope De Bie nog te bieden heeft behalve een duidelijke uitleg?

Antilope De Bie Printing is een van de meest moderne en gerenommeerde drukkers van de Benelux. Onze mensen en machines staan voor je klaar. We houden van drukwerk en we houden van onze klanten. 

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op via + 32 3 491 04 00 of info@antilopedebie.be. We helpen je graag verder.

TERUG NAAR OVERZICHT